Przejdź do głównej zawartości

Co się dzieje z moimi wiadomościami e-mail, gdy wyczyść cache aplikacji?

Krótsza odpowiedź: twoje e-maile żyją na serwerze dostawcy poczty, a czyszczenie pamięci cache usuwa jedynie kopie BlueMail pobrane na urządzenie. One ponownie pobierają się następnym razem, gdy aplikacja synchronizuje się. Ale „wyczyść pamięć cache” i „wyczyść dane” to bardzo różne działania — oto dokładnie, co dotyka każdy z nich.

Zanim cokolwiek wyczyścisz, Zużycie miejsca pokazuje dokładnie, co BlueMail przechowuje na urządzeniu, dzięki czemu możesz zobaczyć, czy cache w ogóle zajmuje miejsce.

Wyczyść Cache w BlueMail — bezpieczne

Ustawienia | Ustawienia globalne | Zaawansowane funkcje | Wyczyść pamięć podręczną usuwa lokalnie przechowywane kopie Twoich wiadomości; BlueMail ponownie je pobiera zgodnie z Twoimi ustawieniami Offline Storage. Nic nie jest usuwane z serwera, a Twoje konta i ustawienia pozostają nietknięte. To standardowe rozwiązanie dla takich rzeczy jak nieprawidłowy licznik nieprzeczytanych — zobacz Jak wyczyścić pamięć podręczną .

Androidowe „Wyczyść cache” — bezpieczne

Ustawienia AndroidaAplikacjeBlueMailPamięćWyczyść cache usuwa tylko pliki tymczasowe. Konta, ustawienia i poczta pozostają niezmienione.

Androidowe „Wyczyść dane” / „Wyczyść pamięć” — pełen reset

To inne: usuwa wszystkie lokalne dane BlueMail — Twoje konta, Twoje ustawienia i każdą lokalnie przechowywaną wiadomość — i przywraca aplikację do stanu świeżej instalacji. Twoja poczta nadal jest na serwerze, więc po ponownym dodaniu kont zsynchronizuje się, ale Twoje preferencje w aplikacji znikną. (W aplikacji na komputerze, Ustawienia | Ustawienia globalne | Zaawansowane Funkcje | Wyczyść dane aplikacji robi to samo.)

Jedno prawdziwe ryzyko: POP3

Z kontem POP3, wiadomości mogą istnieć wyłącznie w aplikacji — na przykład gdy zostały pobrane i później usunięte ze serwera, przez Twoje ustawienia lub przez inne urządzenie. Te lokalnie tylko wiadomości nie mają kopii na serwerze do ponownego pobrania: czyszczenie danych (lub odinstalowanie) usuwa je na stałe. Jeśli używasz POP3, sprawdź ustawienie konta Usuń wiadomości z serwera przed jakimkolwiek resetem.

Załączniki

Załączniki, które zapisałeś na urządzeniu (np. do Pobranych), są plikami samymi w sobie i przetrwają którykolwiek z powyższych. Załączniki, które otwierasz tylko w BlueMail są częścią wiadomości i podlegają tym samym zasadom co sama wiadomość.